NÄTKREATUR
länkar - kommentarer - observationer


11.10.02  

Ifall jag inte hade haft tillgång till Internet hade jag förmodligen aldrig kunnat läsa om hypnotisering av kycklingar (The Old farmer's almanac: Three ways to hypnotize a chicken). Själv köpte jag förra sommaren Landtmannens fick-kalender för år 1904, men den innehåller inte nåt motsvarigt för nordiska hönor. Däremot har också den en hel del nyttiga saker, t.ex.: tjenstehjonslista, tröskningstabeller och intressanta artiklar om t.ex. den naturliga gödselns konservering eller om kaninafvel.

Länken via Rymdimperiet.

posted by Peter | 7:58 PM
 

HowStuffWorks är en trevlig sajt för alla ingeniörer, teknologer eller nyfikna femåringar, som vill veta hur saker och ting fungerar.

Helt rolig idé. Förutom att lära sig hur "enkla" saker, såsom bilar och kopieringsmaskiner fungerar, kan man också läsa t.ex.:

How Teleportation Will Work, How Water Blasters Work, How Espresso Machines Work eller How Laughter Works.

posted by Peter | 7:33 PM
 

Den som vill minska på snabbmatskostnaderna kan läsa igenom Aftonbladets artikel om dålig hygien på restauranger. Inte helt aptitretande. Exempel:

"...Tyckte maten var starkare än vad den brukade vara, men det kan ju variera. Min jobbarkompis stoppade vad hon trodde var en champinjonbit i munnen, hon skrek till och sprang till slasken och spottade ut en portionssnus."

eller

"Jag var just nu precis på en pizzarestaurang och åt en tonfisksallad, När jag hade ätit halva salladen tittar jag lite närmare i den och upptäcker små djur som kryper omkring i den....."

posted by Peter | 7:12 PM


9.10.02  

Aftonbladet presenterar en innovativ lösning för hur frånskilda föräldrar och deras barn kunde bo, så att barnen skulle lida möjligast lite. Idéen går ut på att föräldrarna bor i samma våning i ett "skilsmässohus" och barnens rum är mittemellan föräldrarnas lägenheter, med dörr åt båda hållen. Då kan barnen bo hos föräldrarna turvis utan att själv åka fram och tillbaka:

Lägenheterna blir olika stora den tid man har barnen hos sig. Barnens avdelning avgränsas med stora skjutdörrar. De vuxna har olika entréer, en från gatan och en från gården. De har olika cykelrum och tvättstugor. Barnen bor kvar i sina rum hela tiden.

Det här kan fungera bra så länge båda föräldrarna bor ensama. Vad händer sedan när ena bildar ny familj? Och hur är det med grannsämjan i ett hus som är bebott av frånskilda par?

posted by Peter | 8:42 PM


7.10.02  

IT-viikko är en ganska bra it-tidning i tabloidformat, som utkommer en gång i veckan. Speciellt intressant är språkspalten Oma ja vieras, där man redogör för rekommenderade finskspråkiga motsvarigheter för dom engelskspråkiga datatermer man normalt använder. I förra numret (3.10.02) handlade spalten om ord med förstavelsen "oma-". Jag blev lite överraskad då jag bland orden också hittade termen omasivu/omasivusto, som lär vara ett finskt ord för webblogg:

"Omasivu(sto) (Weblog, blog) on käyttäjän verkkoasemassa valmisohjelmin rakennettava ja ylläpidettävä Web-sivusto (Website), jonka tyypillistä sisältöä ovat sivuston pitäjän harrastusaineisto, päiväkirjamerkinnät, linkit ja vieraskirja (guestbook)..."

Jag har ännu inte hört nån i den finska blogosfären använda ordet. Inte heller BlogLe, den finska blog-sökmaskinen, kände till termen. Egentligen hoppas jag att ingen ens börjar använda det...

posted by Peter | 7:43 PM
 

I den norska dagstidningen Dagbladet kunde man idag läsa om datavirus:

- Outlook er åpenbart designet til å spre virus. Det har den sideeffekt at det kan brukes til å sende mail, sier lektoren ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

Åtminstone uttrycker killen sin åsikt ganska tydligt ;-)

posted by Peter | 7:22 PM
 

The homeless Guy är en relativt intressant blog, som jag nu suttit och läst i 20 minuter. Det som gör bloggen annorlunda är att den är skriven av en hemlös man i Nashville. Han sitter på dagarna i biblioteket och har därför möjlighet att blogga och läsa e-post. Postningarna handlar främst om livet utan hem. I USA Today fanns det nyligen en artikel om honom och hans bloggande.

Länken via Evhead.

posted by Peter | 7:15 PM
 

Japanerna är nog smarta. Nu har dom hittat på att man kan använda människans kropp också till dataöverföring med bredbandshastighet (ca 10 Mbps). När två människor med var sin specialutrustad PDA i fickan skakar hand med varandra kan datorerna t.ex. skicka kontaktuppgifter el.dyl. till varandra:

A device attached to a PDA can send and receive weak electrical signals through people, with human bodies as communications circuits, the paper said, citing sources close to the companies.

Apparel and handbags have their own conductivity, allowing an electrical connection to a PDA that can remain in one's pocket, the paper said.

In this way, people can exchange e-mail addresses, names and phone numbers while shaking hands, with the data automatically written into both their PDAs, the paper said.


Tur att överföringshastigheten inte är långsamare. Det kunde kännas lite pinsamt att stå och skaka tass med nån främmande i 25 s bara för att dataöverföringen är långsam (eller för att fickdatorns Outlook kraschat). En äkta peer-to-peer-teknologi är det åtminstone; tonåringarna kunde t.ex. sköta sitt mp3-bytande i Napster-stil bara genom att stå och peta på varandra.

Länken via BoingBoing.

posted by Peter | 6:37 PM
jag själv
andra bloggar
länkar
arkiv